Een social media strategie in 12 stappen.

Bij het opzetten van een social media strategie komt veel kijken. Waar begin je bij het opzetten van een social media strategie? Welke social media trends volg je en welke social media trends zijn de moeite waard om te gaan volgen?

Klik hier om het 12 stappenplan te lezen.

Social media trends

Social media trends veranderen continu. Wat gister nog een trend was, is morgen oud nieuws. Het vraagt best wat tijd en energie om deze social media trends te volgen en te bepalen welke er bij jouw product of merk passen.

Niet elke social media trend is een trend die jij kunt gebruiken. Ondanks dit feit, is het wel van belang dat je weet wat er speelt in het land van de social media trends. Het bepaalt namelijk jouw social media strategie.

Social media trends staan nooit stil

Net als de social media trends staat ook jouw social media strategie niet vast en ook niet stil. Het zijn ‘levende’ elementen. Net zoals jouw doelgroep zich ontwikkelt, ontwikkelt je social media strategie zich ook.

Dit heeft te maken met de wensen en behoeften van je doelgroep. Deze veranderen met de tijd. Misschien verandert door de tijd zelfs je gehele doelgroep. Of je ervaart dat het bepalen van een andere doelgroep beter werkt en de afname van jouw merk bevordert.

Verschillende boodschappen binnen je social media content

Het kan ook zijn dat je binnen je social media strategie meerdere doelgroep en meerdere boodschappen hebt. Dit is vaak het geval wanneer je een product of dienstverlening hebt dat uit meerdere facetten bestaat. Bijvoorbeeld wanneer je product of dienstverlening verschillende leeftijdsgroepen of verschillende sociale groepen benadert.

17

Het bepalen van een social media strategie

Het bepalen van een social media strategie vraagt tijd en aandacht. Moet het vanaf het begin helemaal waterdicht zijn? Nee. Juist door de tijd te nemen voor het opstellen van je social media strategie, zorg je ervoor dat het past bij jou en je merk.

Een social media strategie bepalen doe je niet ‘maar één keer’. De basis stel je bij de start op. De elementen, waaruit jouw social media strategie is opgebouwd, herzie je continu. 

Belangrijke elementen bij het opstellen van een social media strategie

De elementen van je social media strategie herzie je aan de hand van de marktontwikkelingen, de ontwikkelingen binnen je merk of dienstverlening, de bewegingen van je doelgroep en de wensen en behoeften van je publiek en die van jezelf.

Lees hier meer over wie jouw doelgroep is!

Social media trends horen thuis in een social media strategie

Je ziet, een social media strategie is flexibel en veranderlijk. De kunst is hier op het goede moment op in te spelen en te durven veranderen. Social media trends spelen in op deze feiten. Door gebruik te maken van verandering, zijn afname en het krijgen van volgers een logisch gevolg.

Iedereen is vatbaar voor iets nieuws. Iets dat anders is. Soms is de verandering subtiel, soms drastisch. Soms zijn nieuwe social media trends, oude trends in een nieuw jasje. Hoe dan ook, het werkt. We gaan er gretig op in en passen het toe op ons dagelijks leven.

Een social media strategie vraagt om aandacht

Tegelijkertijd kan je niet alles volgen en gaan er ook weleens social media trends aan je voorbij. Is dit dan direct een gemiste kans? Nee. Waar het om gaat is dat je actief betrokken bent bij jouw social media strategie en aanpassingen verricht wanneer je merkt dat hier behoefte aan is.

Ook wanneer er niet direct behoefte is binnen jouw doelgroep, product, merk of dienstverlening mag je je social media strategie aanpassen.

Bijvoorbeeld wanneer je een social media trend voorbij ziet komen die goed past bij jouw merk, product, doelgroep of dienstverlening. Je hoeft op zo’n moment niet direct je gehele social media strategie om te gooien. Je voegt iets toe. Misschien skip je juist iets of vervang je een element. Misschien wil je het gewoon eens ‘proberen.’ Give it a try! Ook dat mag best.

Het in kaart brengen van je social media strategie

Breng je je social media strategie in kaart, dan bepaal je ook op welke social media platformen je gericht je social media berichten laat rondgaan. Je bepaalt de tijd, de dag, de frequentie, de lengte van je berichten en op welke manier je deze de wereld ‘inslingert’. Dit kan alleen een foto of video zijn. Een platte tekst, een reel of alleen een pakkende quote.

Lees hier meer over het plannen van je social media...

Diversiteit van social media content

De diversiteit van content op social media is eindeloos. Je kunt hier eindeloos mee variëren en ook hier volgen de social media trends elkaar in rap tempo op.

De content binnen jouw social media strategie hoeft niet altijd inhoudelijk te zijn. Het mag ook een opmerking, lachwekkend filmpje of gerelateerd product zijn. Het gaat erom dat je aanwezig bent, varieert in je content op social media en opvalt bij je doelgroep.

Jouw doelgroep bepaalt jouw social media trends en andersom

Het is een gegeven dat jouw doelgroep niet op ellelange teksten zit te wachten. Een ander gegeven is dat jouw doelgroep liever bewegend beeld ziet dan een ‘platte’ foto. Weer een ander feit is dat social media trends ‘maakbaar’ zijn. Jij kunt dus zomaar ‘topic’ zijn met grappige, unieke of opvallende content.

2

Een social media strategie is durven doen

Durven is belangrijk binnen het bepalen van je content binnen je social media strategie. Grijp je de lezer binnen drie rake en misschien wel gedurfde zinnen of houd je je op de achtergrond? Zet je een foto om in een foto met een bewegend element of houd je het liever stil? Durf je te geven of wacht je tot je zelf iets krijgt? En, ook heel belangrijk, durf je te vragen?

De kansen binnen de social media trends

Social media trends weten dat elke gebruiker van social media op zakelijk vlak worstelt met bovenstaande vragen. Daarom zijn er zoveel trends. Er is namelijk overal wel vraag naar. En precies dát geeft aan dat er ook voor jou overal kansen liggen.

We hebben het nu gehad over social media trends die behoren bij het opstellen van een social media strategie. Laten we nu doorpakken naar het opstellen van jouw social media strategie.

Het social media model

Om jouw social media strategie gemakkelijk in kaart te brengen, kan je gebruik maken van een social media model. Hiervan zijn er veel varianten. Zo is er een social media model voor grote bedrijven, voor kleine bedrijven, voor bedrijven die al aardig wegwijs zijn op social media en voor bedrijven die net komen kijken. Voor elke organisatie en positie is er een passend social media model.

Bij het social media model worden alle stappen van de social media strategie behandeld. Vanaf het bepalen van de doelstellingen tot het analyseren en organiseren van de social media zelf.

Klik hier als je samen met ons een social media model wilt ontwerpen!

11(2)

Stap voor stap door jouw social media strategie

Stap 1:
Wat zijn de doelstellingen voor jouw merk, product of dienstverlening?

Bepaal wat jij wil bereiken met je strategie. Dit kan betrekking hebben tot het vergroten van je bereik, afname of volgers. Ook kan het een doelstelling zijn topic te zijn op social media, je bekendheid te vergroten of informatie te delen. Misschien heb je wel educatieve doelstellingen en wil je jouw doelgroep iets leren.

19

Stap 2:
Nu je weet wat je doelstellingen zijn, is het van belang te bepalen wie jouw doelgroep is.

Heb je één doelgroep of zijn dit er meerdere en wat kenmerkt jouw doelgroep? Denk hierbij aan geslacht, leeftijd, demografische gegevens, interesses en hobby’s en bepalende kenmerken die passen bij jouw merk, product of dienstverlening. Leer je doelgroep kennen en breng deze zo gedetailleerd mogelijk in kaart.

3

Stap 3:
Bij deze stap binnen je social media strategie bepaal je de content strategie.

Je maakt hier een eerste start in jouw content planner. Welke onderwerpen wil je onder de aandacht brengen? Het wordt aangeraden maandelijks een onderwerp of thema centraal te stellen waar je minimaal 4 berichten per maand aan wijdt. Zo beklijft het beter bij je doelgroep en is de kans tot afname groter.

9

Stap 4:
Bepaal nu je social media middelen.

Op welke platformen plaats je jouw berichten? Met welke frequentie? Op welke dagen? Op welke tijdstippen?

7

Stap 5:
Bij deze stap bekijk je de cross media mogelijkheden.

Bij crossmedia worden er meerdere platformen ingezet voor één marketing campagne. Denk aan televisie, radio, websites of social media diensten. De optelsom van al deze media uitingen binnen één totaalconcept wordt crossmedia genoemd.

10

Stap 6:
Nu is het tijd om de verbinding te maken.

Dit betekent letterlijk dat je ‘startklaar’ bent. Je social media platformen moeten in deze fase actief en online zijn. Er dient een actief bedrijfsaccount te zijn opgevoerd met toegevoegde pixels en domeinen om in de toekomst te kunnen re-targetten, ook wel re-marketing genoemd.

4

Stap 7:
Activeren

Vanaf nu vul je jouw social media platformen met de content uit je contentstrategie en deze social media content zet je gericht in op je doelgroep(en).

15

Stap 8:
Het is tijd voor groei.

Nu alles staat ingesteld en actief is, is het tijd om te groeien en je doelstellingen te behalen. Dit doe je door het naleven van je contentstrategie en daarbij behorende planning, het volgen van de social media trends en het naleven van het door jouw gekozen social media model.

8

Stap 9:
Conversie

In deze fase van je social media strategie binnen dit social media model ontstaat er conversie. Je ontvangt effort op basis van je inspanningen. Dit kunnen nieuwe volgers zijn, een groter bereik, afname van je product, aanvragen etc. Dat wat jij in je doelstellingen hebt bepaald.

13

Stap 10:
De analyse

Je hebt bij deze stap al vele stappen binnen je social media strategie doorlopen. Je hebt inzicht in de mate waarin jouw social media content effect heeft op en bij jouw doelgroep.

Nu is het tijd om deze resultaten te analyseren en evalueren. Wat kan er beter? Wat kan er anders? Welke social media trends kun je skippen, welke blijf je volgen en welke kun je toevoegen? Welk social media platform heeft de hoogste conversie en beste resultaten?

6

Stap 11:
Faciliteren

Je hebt in stap 10 een analyse gemaakt van je resultaten tot nu toe. Je hebt inzichtelijk wat er in jouw social media strategie anders, beter, meer of minder kan. Dit ga je bij deze stap faciliteren.

Je neemt eigenlijk de stappen 1 tot en met 6 van je huidige social media strategie even onder de loep. Je bekijkt of er aanpassingen nodig zijn, updates of geheel nieuwe toevoegingen.

16

Stap 12:
Organiseren

Vanuit stap 11 zijn er punten naar voren komen die je in je huidige social media strategie anders gaat aanpakken. Bij stap 12 en tevens de laatste stap in dit social media model ga je aan de slag met het organiseren van deze punten.

Heb je bepaald dat er een extra social media platform aan jouw social media strategie moet worden toegepast? Dan zet je dit in werking; je maakt een account op het platform aan en zorgt dat alles ‘goed staat’ voor het plaatsen van je content.

Ben je er in stap 11 achter gekomen dat de frequentie van de content omhoog moet? Pas dit dan aan in je contentstrategie en in je contentplanning. Elke verandering, aanpassing en toevoeging vanuit stap 11 maak je in stap 12 concreet. 

5

Zorg dat je bovenop je social media strategie zit

Zoals je leest zijn een social media strategie onlosmakelijk verbonden met social media trends, je doelgroep en de wensen en behoeften die hierbij horen. Door geregeld je social media strategie aan te passen, een social media model te gebruiken en social media trends te volgen, zorg je ervoor dat jouw social media strategie altijd up-to-date is!

12

Samen een social media strategie maken?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van jouw social media strategie? Meld je dan via deze website aan. Ook wanneer je meer wilt weten over de diverse social media modellen en welke het beste bij jouw product of merk past, ben je bij ons aan het goede adres. Mail naar pim@seemarketing en ontwikkel mee!